Selasa, 26 Oktober 2010

Layakkah Aku?


Aku manusia biasa
Penuh sifat mazmumah yang membelenggui diri
Dendam, marah, putus asa dan kecewa
Bukan itu yang aku impikan

Tapi aku ingat

Aku sememangnya tak layak

Untuk berkata dendam dan kecewa

Kenapa?


Aku kecewa

Untuk apa aku katakan aku kecewa?
Sedangkan usaha belom lagi aku lakukan
Imbas kembali detik kekasih Allah
Kembangkan syiar islam
Penuh onak dan duri
Dicaci dan dimaki sesuka hati
Tanpa rasa kecewa
Diajarkan jua umat manusia
Mencari hakikat ketuhanan yang Maha Esa
Agar berbahagia dunia dan akhirat
Untuk itu
Layakkah diriku ungkap kata 'kecewa'?

Dendam

Untuk apa aku berdendam

Hanya dek hati terguris

Oleh kata-kata yang menyakitkan

Atau perbuatannya yang kalampauan

Oh! Rugilah aku

Sedangkan Rasulullah

Hanya memaafkan umatnya

Lagi mendoakan

Mulia sungguh budi pekertinya

Tanpa perasaan dendam

Kepada sesiapa

Oh! Siapakah aku

Untuk berdendam?


Marah?

Lupakah aku pada hadith Rasulullah?
Daripada Abu Hurairah ra
Bahawasanya Rasulullah SAW bersabda:
Bukanlah seorang yang kuat itu,ialah orang yang kuat bergusti (tenaganya),
Tetapi, orang yang kuat itu
ialah orang yang dapat menahan dirinya ketika marah
Tapi
Mengapa ia masih membelenggu diri
Bagaikan ada tali yang mengikatnya
Oh Tuhan
Syaitankah itu?
Ampuniku Ya Allah
Lindungilah diriku dari musuh-Mu

Oh Tuhanku

Aku hanya manusia biasa

Yang hina lagi dina

Yang penuh dosa kemaksiatan

Ampunilah aku

Permudahkan lah jalan-Mu

Bagiku juga umat manusia

Kejalan keredhaan-Mu

Isnin, 25 Oktober 2010

Akibat Tersalah Pilih Pasangan Hidup

Kawan Kawan, Sebelum anda memutuskan untuk berkahwin dengan seorang "programmer" anda perlu pikir dengan semasak-masaknya dulu sebelum anda menyesal dikemudian hari. Ini adalah contoh daripada seorang isteri yang mengadu pada mengenai hubungan dia dan si suami, seorang PROGRAMMER setiap hari.

Suami : (Setelah balik lewat dari pejabat) "Selamat malam sayang, sekarang saya logged in."

Isteri : Abang ada beli tak barang yang saya pesan tadi?

Suami : Bad command or filename.

Isteri : Tapi kan ke saya dah call abang pagi tadi kat pejabat suruh abang beli!

Suami : Errorneous syntax. Abort?

isteri : Ish. Abang nih, takkan itu pon tak ingat? Hahaa..... Abang kata tadi dalam telefon nak beli tv? Mana dia?

Suami : Variable not found...

Isteri : Abang nih memang tak bole harap la. Bak kad kredit abang. Biar saya pergi belikan dan shopping barang dapur sekali.

Suami : Sharing Violation. Access denied...

Isteri : Abang ni tak sayang saya ke? abang lebih sayang komputer abang tu dari saya. Saya tak tahan la kalau macam ni selalu.

Suami : Too many parameters...

Isteri : Saya menyesal pilih abang sebagai suami saya. Harapkan muka je hensem.

Suami : Data type mismatch.

Isteri : Abang nih memang betul-betul tak berguna la.

Suami : It's by Default.

Isteri : Macamana pula dengan gaji abang?

Suami : File in use ... Try later.

Isteri : Kalau begitu, apa peranan saya disisi abang sebagai seorang isteri?

Suami : Unknown Virus. " 

Isnin, 4 Oktober 2010

♥ Lelaki Hand-some vs lelaki tak handsome


Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap: woow, cool giler…
Kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus…

Kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody’s perfect
Kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
Perempuan akan cakap: memang…. muka pun macam pecah rumah!

Kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
Perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
Kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia…

Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: sepadan sangat…
Kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
Kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata:…(terdiam, tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)…

Kalau lelaki handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: perasaannya halus…penuh kasih sayang
Kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi…

Kalau lelaki handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: matching… hebat luar dalam
Kalau lelaki tak handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?…

Kalau lelaki handsome tak mau bergambar
Perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
Kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
Perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?…

Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
Kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu….

Kalau lelaki handsome bersedih hati
Perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
Kalau lelaki tak handsome bersedih hati
Perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

Ahad, 3 Oktober 2010

Pakai Kondom Pun Boleh Mengandung-18sx(lawak)

Assalamualaikum w.b.t dan Salam 1 Malaysia..

Ada sepasang suami isteri
(orang mat salleh) depa baru je
kawin. So pegi hanimun kat
afrika selatannn. Depa nih sewa
hotel murah je nak budget duit.

Depa nih bukan kaya sangat
kayap je lebih dah tu masa dah
nak malam dan naik katil dah.
Baju dah bukak abis dah. Lampu
dah tutup abihhhss. Si suami dia
cakap kat bini dia nih dalam
bahasa omputeh la tapi
dialihkan bahasa bunyi dia cam
nih,

“ Sayang, kita nak make love
nih, sayang dah ready ke nak
dapat anak?”

Si bini pun cakap, “Not yet la
bebehhh! Abang beli la
protection. I tak sanggup nak
dapat anak lagi nih.

Si suami
pun pakai baju balik, “Ok yang
rehatla jap abang pegi beli
condom jap yeee..”

So tinggal la bini dia kat hotel.
Bini dia plak agaknya terlalu
letih, tertidurrrr!
Sisuami lak pegi la carik
kondom. So sampai la kat satu
gerai kecik nih dia nampak
banyak kondom. So dia nampak
la kondom warna putih.

Dia
tanyala, “Nih kondom warna
putih nih berapa harga?”
Orang Afrika yang jual pun
jawab, “Sepuloh sen satu
keping”

Dah tu dia nampak warna hitam,
“ Hitam nih pun menarik gak.
Berapa harga sekeping” Orang
Afrika pun jawab “Dua puloh
sen sekeping”.

Dah tu dia
nampak warna purple, “Wah..
nih hebat.. berapa sekeping?”.
Si jurujual Afrika jawab, “Yang
nih mahal sikit 25 sen
sekeping”

Dah tu si suami pun nak
keluarkan dompet tup-tup tak
ada dalam poket. “Alamakkk
tertinggal lak kat hotel”. Dah
tu dia meraba-raba la poket
seluar mana tau kut ada syiling.
So nasib baik la ada 20 sen maka
terpaksa la dia amik kondom
warna hitammm.

So member
pun jalan la balik ke hotel.
Dalam pada masa sisuami nih
berjalan ke hotel, si bini tengah
nyenyak tido kat hotel ada
pencuri Afrika (negro) seludup
masuk bilik. Niat nak merompak
tapi bila nampak bini mat saleh
nih tak jadik lak.

So dia pun
tukar tune nak rogol bini mat
saleh tu plak. So tengah syok dia
buat keje si bini pun agaknya
terlalu mamai si bini pun naik
syokkk tambah lak bilik gelap. Si
bini ingat si suami dia.

“Abang… best laaa….” si
negro pun dah selesai ngan bini
omputeh nih dia pun seludup la
keluar ikut tingkap si bini
sambung balik tidooooo!

Dah tu
si suami dia balik so member
pun dan ready ngan kondom
hitamnya mainla ngan bini dia
nih. Si bini pun naik syok lagi
skali.

Sepuluh bulan kemudian..
Si bini cakap, “Abang, cam ner
nih leh mengandung nihhhh.
Dah nak terberanak dah nih.”

Si suami lak cakap, “Cam ner
nak buat yang, abang beli
kondom murahhhh. Sebab tu
bocorrr.”

So si bini pun
selamat beranak kan anakk tapi
kulit anak omputeh nih lain sikit
la hitam berkilat.

Sepuluh tahun kemudian…
Si anak bertanya kat bapak dia,
“Daddy, kenapa kulit saya
hitammmmm berkilat?” Si
bapak dengan selamba je
menjawab “Syukur la nakkkkk,
kalo bapak ada lagi 5sen… ko
dah jadik kaler PURPLE dah nak
oiiiiii!!!!!

[STORY] Bukan salah kondom,mengandung - Lawak & Jenaka - CARI Forum - Powered by Discuz!

Isnin, 20 September 2010

WANITA DAN LELAKI SALING MELENGKAPI



Wanita tidak semestinya memerlukan lelaki, tetapi wanita dan lelaki saling memerlukan, cinta itu anugerah. Mengapa wanita memerlukan lelaki di dalam hidupnya? Untuk beberapa waktu dahulu, ia begitu memukul-mukul kepala. Ya, apa perlu seorang wanita yang bebas mempertaruhkan sebahagian besar hidupnya kepada tangan seorang lelaki? Bukankah lebih hebat jalan dihujung minggu bersama kawan rapat, berkenyit-kenyitan mata kepada lelaki kacak yang saling tidak putus dan tidak lokek senyum tanda salam perkenalan.

Saya mempunyai seorang rakan, sederhana cantik, tidak terlalu kurus tidak terlalu gemuk, tidak terlalu buruk, tidak terlalu jelita, manisnya ada, santunnya memikat orang tua, beragama juga kerana selalu sahaja diceritakan dia terhendap-hendap membawa sejadah masuk ke bilik stor kecil untuk solat, dan dia sentiasa cuba gembira dengan kehidupannya yang solo. Tetapi saya fikir, saya faham apa yang berputar-putar dalam kepalanya. Dia tidak dapat berdusta betapa kebahagiaan cinta kawan-kawan membuatnya cemburu, dan membuatnya selalu terfikir-fikir: Apalah perasaan gadis yang dipuja dan dicintai hebat oleh seorang lelaki.

Kawan, saya harap dia membaca artikel ini. Cinta tidak datang dipaksa-paksa. Cinta tidak juga datang kala kita mahukannya. Jika kita mahukan ia menjadi air, ia datang seperti api.Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit. Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak.

Tetapi lelaki yang baik, jika Tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya. Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat, maafkan saya, kerana Allah itu yang lebih mengetahui.

Kawan, kedatangan seorang lelaki dalam kehidupan seorang wanita seperti manusia kudung yang diberikan semula sebelah kakinya. Dia menyempurnakan kita. Namun, tidak kira semasyhuk mana sekalipun perkasihan dua jantina, selain perkara yang cantik-cantik dan molek-molek, kita, wanita, harus bersedia menerima kehodohan-kehodohan perhubungan. Kerana apabila kita mempersilakan seorang lelaki duduk di samping kita untuk sepanjang hayat, bererti kita harus langsung juga mempersilakan sekian masalahnya berbaring di bahu kita.

Kerana itu tidak hairan jika kita mendengar ada di kalangan kita, gadis, yang merungut-rungut kerana tanggungjawabnya terhadap keperluan hidup lelaki tidak juga berkurangan walaupun belum lagi berkahwin. Ya, lelaki memang mendatangkan bahagia. Tetapi lelaki juga mendatangkan sengsara. Namun jika kita bijak menatangnya, semuanya pasti baik-baik sahaja. Itulah adat dalam perhubungan. Yang buruk-buruk pasti ada. Barangkali daripada si dia, barangkali juga daripada kita, tetapi kita harus cermat mengimbangkannya agar jodoh berkekalan ke hari tua.

Bagi yang sedang galak bercinta dengan lelaki permata jiwa tetapi menerima tentangan keluarga dua pihak, jika anda fikir anda tidak mungkin mampu hidup bahagia tanpa restu ibu bapa, maka ada baiknya anda menyerah kalah saja. Walaupun tidak saling memiliki, dan cinta tidak juga diwali dan dinikahi, anda dan dia tetap pengantin di dalam jiwa. Barangkali sudah sampai masanya anda mencari sahaja lelaki lain untuk dibawa pulang menemui ibu bapa.

Bercakap soal kahwin, beberapa kenalan rapat yang dewasa bersama-sama. sejak zaman gatal-menggatal kenyit mengenyit kala di bangku pengajian, kini sudah disunting, dan bakal menjadi isteri kepada lelaki yang mereka cintai. Semoga mereka tak tersalah pilih. Dan semoga lelaki yang dipilih, melaksanakan tanggungjawab dan melunaskan hak suami isteri. Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia . Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan Tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa.

Dan kerana Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki,tidak terlalu gagah sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki. Tetapi kerana ciptaan Tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati untuk dimulia, disayangi dan dicintai.

Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya. Tetapi kerana fitrah kejadian Tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata. Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati. Tetapi kita bahagia dalam dakapannya.Semoga kita semua diketemukan dengan jodoh yang baik..InsyaAllah...

Rabu, 18 Ogos 2010

ABM WILAYAH SELATAN

Sudah lamo,,tangan den x klik laman web BLOG,, den bz la,,n den xtaw nak update pe,,
den skrg belajo kat abm wilayah selatan, den amek kos elektrik single phase.. pe tu single phase(pw2)? single phase ialah membuat elektrik umah saje,,, n then law ak lulus final exam nty ak akn smbg pw4..nak taw pw4 tu ape,, pw4 tu elektrik bangunan,,

n then law ade rezeki ag,, den nak jdi chargemen.. chargmen ni maksudnye,, elektrik kilang2 atau bgunan2,,
nie ade lah keje m,bute,,sbb ape den ckp keje mbute,,sbb slagi xde rosak kat bgunan ur,,slagi tu korg rilek2 jew,,,, gaji mmg lumayan gle,, harap2 ak akan smpai gak chargemen

korg msty pandg rendahkan kat ak,,bab ak amek kemahiran,,, ak dulik ape korg pndang rendah kat ak,,
ak mmg minat kemahiran,, dunia skrg dunia kemahiran,,  ak  xheran lah abes2 sek korg tros masuk u,,
yg penting nty gaji kite lumayan utk ganti duit kedua ibubapa kite ...

Ahad, 27 Jun 2010

erm malam mggu (26-6-2007) malam last lepak gan mber2,,,mksd ak,, mlam last cuti sem n continue study..best gler kuo gan kawan,duit pon best jgk,,,byak dah kuo,,,xtahan mate lah,,,smpi ble nak cuci mate jew,,tolx??

kawan amat b,makna bgi ak,,kerna kawanla m,buatkan ak happy,,,kawan lah tempat ak luahkan masalah ak,, erm bukan senang tok kite cri kawan yg baik,,, yg boley dipercayai,, ak xlah sebaik mana,, asal ak jahat gak,,,maksd ak jaht 2 xde lah smpi merompak umah owg n rogol anak dare owg,,tpi kerna ak dah berjumpa kawan yg baik,, ak cube tok ke pangkal jalan,,, xsusah nak nak ke pangkal jalan,,tnam azam tok berubah,dan yg penting niat perlu ade,,jgn setakat cakap jewp,,

skrg ak rasa happy ckit,,2 pon disbbkan kawan2 yg mbuat ak happy,,, dunia skrg nie ak xtaw nak cri gurl yg boley dipercyai,,, dulu ak percye luaran nampak baik,,aty msti baik,,tpi skrg ak dah xcye ag..sbb ak terkena dgn budak perempuan yg nampak baik,, harap sek agama,,perangai macm c*al!!! g mam ag bgos ko 2,,,
hu!! ag 2 ary dah nak gi .. xsabo rasenye..bosan r dok umah jewp..ask kena merintah jewp,, ag bpe ary nak gi pon masih surh b,kerja,,fuh,,lepak siot,, dah ler..xtaw nak ckp pe,,, nie sjew jew menaip,,bosan r,, dah lah keseorangan,,,ermm,,,,,

TAMAT SUDAH!!

Khamis, 17 Jun 2010

salam u all!!!!

hu,,,lme gle xupdate blog ak nie,,entah ade pembace ke x..ish3,,
ak bukan xnak update blog nie,bz ckit lah,,
tambah lagi dgn broadband gile nie,,
dah mcm manusia lak broadband nie,,kdg2 mod ok,,kad2 x..

erm thankz jgk pade syaiza-chan..cz bagi ak award..erm kenal dye cpe??
ha law nak kenal cri kat fb or blog,,ahaa
padan muka kowg kena cri sendiri,,,,

erm xtaw la nak cite ape ag,, kpale gah serabut lah,,
cz ak dalam proses cuba tok lupekan someone,,
erm harap2,ak bjaye buang dlm kotak ingtan ak ag.
dan jgk,,
ak xkan PERCAYE JANJI2 MANIS!
muka harap baik,,tpi ,,,,,
korg pikir la sendiri ak nak tulis pe..
msti paham kn..

kkkkkk ler
TAMAT SUDAH
pale pusing2 ler,,,,

ALAMAK!!!(aish mcm cite alamak lah pulak ish3)
hampir terlupa..hampir je,,lorm ag,,ahaha,,
erm thankz sgt2 pade yg sudi singah blog nie n sudi follow blog nie..
okk,,2 jew,,bye,,,bye,,

thnkz syaiza-chan!!!!!!!!!



  :: PENGERTIAN BERKENAAN AWARD INI ::
                                     PENCIL yang besar

Menunjukkan kesenian yang begitu peka terhadap blog anda dan mencerminkan sesuatu nilai penghasilan.


                                     FILEM bergerak tanpa henti

Menunjukkan AWARD ini di FOWARD kepada bloggerist yang betul-betul layak menerima.


                                     LOGO bulat berkelip-kelip

jika di perhatikan betul-betul, ia adalah manusia yang berkepalakan monitor komputer. ini membawa maksud anda adalah seorang yang begitu bijak menguasai dunia alam maya ke globalisasi.

wow....!!!!.mmg sngt mndalam skli pegertian awrd nie...ish3...

Isnin, 19 April 2010

Cup Prix Kluang

Aku rasa cam teringgin je nak pki moto beso..
moto cup xbestlah..
dahlah xlaju..
polis asik M jew..
pki mto beso2 nie,polis xM sgt..
ak pon xtaw kenape.. 
nie dye moto beso 2..
 biodata

cantikkan? erm moto nie sesuai bawak jalan high way jew,
yela..ko tgk lah cc dye bpe.. stkt jalan kmpong baik xpayah,,
ak g cup prix nie bukan sowg or gan awek,,(awek kena kurung dlm penjara plkn,xkn nk ajak)
ak g gan kawan aku...
tgk mamat ats nie,, eyek..eyek jew..n tgk pic bwh nie lak..owg ngadap dpn,,dye ngadap blkg..ha3..


kawan ak yg bawh nie..name dye SHAHRIL.tpi owg pggl MENYOL..
ak pon xtaw pasal pew,,
tgk muka dye..poyo kan,,hahaha...
erm pic yg bawh nie lak nama dye HAFEZE..tpi dak2 pggl GEMOK je,, simple kan? hu3..

Tenggah ak jalan2 mse 2 ak terpadng something,,
nak tgk pe? tgk bwh nie,,tol2 dah maju dunie nie,,rim jdi jam,he3..
Dulukan law budak2 colourkan spoket rantai..
dye owg akan gelakkan,,
tpi skrg korg tgk...
siap ade jual kat kdi ag,,
murah xpe,,mahal lak 2..
 ha..korg nak tgk awek playsing x?
tgk bwh..hahaha..
 ak rase perempuan nie mcm bukan amoi lah,,
mcm melayu pon ade..
whatever lah..
huhu..
~~~~ abis suda~~~~
~kehabisan modal nak kongsi pe ag~

Khamis, 15 April 2010

KESILAPAN,KESEDARAN,KEMAAFAN

Dalam dunia nie semua manusiakan?,,
manusia mesti ade perasaankan?
bohongla law xde perasaan atau
DERIA RASA.
perasaan ak skrg nak mtk maaf.  
so skrg nie ak nak mtk maaf sgt2,,
ak taw ak byk wat salh..
ak bukan sempurna ape yg dinilaikn

Dalam dunia nie jgk manusia kerap menilai seseowg malalui rupa..
jarang manusia menilai dri dalam..
jgn mudh percye  muka baik aty pon  baik,
dan
jgn mudah percye muka jahat aty pon jahat
semuanye mainan kehidupan
Dato Fadilah Kamsah memesan
manusia  xpenah lari dri kesilapan.
kesilapan 2 umpama rakan karip kite yg slalu berade di sisi kite.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nak berdepan malu..ramai yg nak berdepan..
Nak chat segan..ramai yg nak di chat
So ak mencari 1jalan tok semua tersenarai.

 MEMOHON MAAF
 
<<   ZA**AH  >>   
ak mtk maaf byk2 kat ko..
kedtgnan ak mbuatkn ko byk mslah..
ko jgn risau ak xkan ggu ko sgt..
ak harp hbgn ko bahagia..


<<  H*IZ*RAH   *AN*  >>
kak..adik nak mtk maaf skali ag,,adik taw akk masih mara,,
cuma akk xckp jujur..
akk pon skrg dah sepikan diri jew,,
xpelah law nak sepikan dri tros xkesah kak,,
ez nie bkan baik sgt,,


<<  I*A  K**L*LAH  >>
ak nak mtk maaf kt ko sbb ak xlayn ko sgt.
ak terasa ckit gan ko..
<<  D**S  >>
tahniah jge lah si die baik2..
dye bukan sebarg owg.


<<  R**DI*H  >>
law ko terase ak mcm larikan dri dripde  ko
ak mtk maaf..
ak bukan ape ak xnak ggu..
semoga bhagia.
semoga kau ley ubah dye jdi baik 
mcm mne ko ubah ak.


<< KAWAN TERDEKAT >>
Ak nak mintak maaf law kate2 
atau
gurauan ak menyakitkan aty ko owg.
ak nie degil ckit 
erm sabar jela gan perangai ak,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

IDEA TIBA2 DATANG


Bile kite berbual gan seseowg 
angaplah kite sedang berbual gan ALLAH
sebab pe ak ckp mcm 2?
Sebabnye bile kite bercakap gan tuhan kite x boleh menipu..
Kerana dye maha kuasa,
dye taw pe yg kite fikirkan dan ape yg kite hendak lakukan/

TINGGALKAN KOMEN KAT CATATAN OR KAT CHAT

Ahad, 4 April 2010

Risau Seyh

Td pagi ak wat QTI.,ak xtawlah knp dgn ak..
mse parking bukit 2 ak xdpt masokkn tyar dalam kotak kunig..
pas 2 enjin termati lak..sblm nie xde lak ak cm 2.. jalan raya lak..
ak lupa nak tarik brek tangan,,smlm ok jew..

adoyai sok dah nak JPJ moto n kete..harap2 jgnlah ade mslh...amin..
korg doakan lah ak lulus..nty law ak lulus ley ak bwk korg jalan2..hahaha..
ops! terlebih sudah..berangan bukan men jaoh..
swear!!!!!!!!!!
ak cuak kacuk takot...
ble dah takot muncul lah rasa mengelabah,,,
help me pless.....

YA ALLAH LULUSKAN LAH AK DALAM JPJ

Khamis, 1 April 2010

kisah lesenku

hai alll...
huhu...dri ner ak nak cite nie,,dri umah or dri kat sek memandu ?huhu..
ha.... dri sek memandu jela.. korg nak taw? mula2 ak wat lesen kat akedemi ngah taw..
pas 2 lembab nak mati ak pindah..skrg ak wat gan under usuf.. belajar kat ngah jgk..
just under usuf je.ak g naik c.usup..
smpai2 je kat akedemik..c.usop ajak bawak jalan luo..
ak pon bawak lah sperti biasa..just ckit2 je salah,,huhu,,,

erm korg nak taw x? buat lesen gan c.usop tenang je hidop..law wat gan ngah betol..
mcm xnak leceh lak..lecehnye time boking kete.. law gan c.usop..
semua c.usup uruskan..huhu..tenagkan hidop kan..?kan..?kan..?
ak bawk kete pagi td dlm kol 9.30 smpi 10.30..
pas 2 kol 11 cmpi 11.30 ak wat moto lak..
peh nie yg ak malas nak cite.. ri nie dpt moto..moto best..tpi xbest mane pon.. ag best kete..
ak dpt bawk moto ex5 putih..moto je best tpi helmet mcm sial..
sumpah doh ak xtipu.. helmetnye bau busuk siot..cz span nye lembab..

mse gah bawk 2 otk ak pikir  ble nak stop nie..gara2 helmet yg macm sial..
swear doh pas nie jgn harap ak nak paki helmet kat c2 ag..
ak lebih rela bwk helmet sndiri..walaupon membebankan,,

jam dh menumjukkan kol 1.00 ptg.. c,usop pon ajak pulag..
ak ingtkn teros balik..rupa nye dye ajak makan..
korg taw makan kat ner? makan kat nasi kandar kat taman yg bedekatn gan akedemik ngah.
kate c.usop dye suka makan kt situ.huhu..mase ak kat kdi 2..otk ak asik mintak sesuatu je..
korg nak taw ak mintak pe?

Aku mintak c,usop belanje makan... hehehehe...
law dye belanje save ckit duit ak... huahuhua..
Akhirnye pe yg ak pikir dalam kotak ingatan ak  mjadi kenyataan,,
hehehe...
TERIMA KASIH C.USOP :)
tpi mmg patot lah dye belanje ark?
cos dye yg ajak ,dye yg payong..huahua..

dlm pejalan lek 2 ak gan ckgu usop cite tips bawk moto n kete je..
sowg pom 2 senyp je..mybe tydo kot..
kos mase lek 2 ak x tgk dye langsung,,kos dye dok blkg,,he3.
tepat kol 2 ptg ak smpi kt umah ak..
smpi kat umah ko taw ak teros uat pe..
jeng...jeng,,,jeng,,,,

                                                                                                 ak teros masuk amik tuala,,
                                                                                                                               pas2 ak masuk bilik air...
                                                                                                         lme gler ak dalm bilik air 2..
                                                                                                                       smpi kena saund gan mk ak..
                                                         DIK! KO WAT PE DLM BILIK AIR TO?LME SEMCM JE..
Ak pon jawab...
ea andy...
xkan on9 lak dlm bilik air...
hehehe..

Mood>>>> (skt aty + aty suka.)
ha! law korg nak wat gan c.usup..korg cri sendiri,, huahua,,
                                                                                                   

Selasa, 30 Mac 2010

live story

Nama aku HAIRUL AZWAN BIN AHAMAD
nama diberi semasa ak muncul didunia ini.
nama pendek aku EZ 
ak menukar ag ejaannye jadi EAST bunyi smekan? 
tpi maksud je laen.. huhu..
ak nk cite zaman sek ak..
ak nie asal nye baik dri from1 hingga from3
 pontensi ak kat sek xpenah menurun,,
kelas pon depan2 je..
tpi...
start ak form 4 perangai ak hancur gle..dah macm ank terbiar..
maksud laennye..baru nak naek..
balik sek..campak beg,makan2 tros men game..malam lak..
tepat kol 8 lak ak dah kuo melepak kat umah mmber..
aktiviti nie sampai ak pertengahan from 4..
pas2 ak bekerja 4time.. 
law ak xsek..ak keje kt bengkel dri pagi smpai ptg..
law sek ak keje ptg je..malam lak ak keje gan abg ipar aku,
keje kdi makan,,
ak keje dri kol 8 smpi kol 1.
pas 2 mase kat sek ak membute jew..
smpaikan ckgu2 dah menyampah gan aku..
perangai buruk ak nie berakhir akhir taon ak form4..
mase ak dah melangkah from 5.ak dah mula berubah..
ianye kerana ak dpt 1 surat dri kakak ak..yg berisi nasihat..
mulai saat itu ak berazam utuk berubah semua nye..
potensi ak kat sek semakin naik.. 
kawan2 semua terperanjat ble dgr ak menjadi pengawas pusat sumber. kawan2 ak macm xcye ak jadi PPS..huhu..1sek tahu ez dah byk berubah..
yg paling aku pelik..bekas sek 2 pon taw ak dah berubh..
sperti angin meniup..
hehehe..
aktiviti ak ble ak from nie dah laen lak..blik sek tetap cmpak beg..hehe(mcm xberubah)
pas ak cmpak beg ats katil..ak tros ats katil..korg nak taw ak wat pe?
erm ye ak tydo..sbb kat sek ak xtydo ag,,hehe..
malam lak ak study,,kdg2 ak study sowg2..kdg2 ajak mmbr2 skali..
korg tahukan pelajaraan from 4 akn kuo spm nty..
ko byangkan lah sendiri macam mane ak nak kejar lek 
mate pelajaraan yg ak tertinggal 2
slame setaon..
dalam mse setahun ak kena study from 4 & 5 dalam mse yg sme..
xlepak ke mcm 2?
fuh penat pale otak ku,,
abis sek lak ak keje dgn abg ak..nak taw ea abg ak buka perniagaan pew?
ala kecik2 jew.. buka bengkel kimpalan..wat semua grill..
malam lak law ade keje ak gi bgkl.. law xde job.. ak dok umah on9..
kesimpulannye......
(jgn lah jdi owg degil bile dah degil akan meyusahkan diri sendiri dan owg laen)

Isnin, 29 Mac 2010

PERSAHABATAN

                                                  Ai all..
erm ade ke pembace blog ak yg buruk nie? law xde xpe lah..cite2 ak mmg xbestkan?
                                                Huhuhu3..

erm aku xtahu nak mula mcam mane..                                   
Erm..

sebelom 2 ak mintak maaf kalau kawan ak nie xselesa dengan tindakkan aku.
aku bukan nye ape..ak nak sangat c**i gan t**pel bebaik semula..
ak sbgi owg tengah ak taw ko duaowg nak bebaik semula..
tpi disbbkan sikap malu ko korg segan nak bicara berdepan..
dgn cre aku nie mungkin berkesan.. Law bekesan allamduhilla..
kalu xbekesan.. Aku akn cube tok bekesan jgk..

Bagi ak kau duaowg baik..xgunakan same2 baik tak bertegur sape..
kite dah 18 taon..kite spatutnye dah pandai pikir baik buruk..
masalah korg nie bukan lah besar mane pon..(ko pahamkan maksud ak?)
kalau salah seowg wat taik mcm madnoh..mmg ak xde mase nak baikkan semula walaupon ada niat..

c**i,,  t**pel,, ko pertimbangkan hajat ak nie..
smpi ble korg nak cm nie kan..

dan aku nak korg cm nie..

Ahad, 28 Mac 2010

malam di bilikku.

malam semalam aku call member2 aku..ak tanye dieowg nak tgk
cite crows zero 3 x..pas 2 adalah dalam 3 owg nie on,,
dye kate kol 11 malam nty aku dtg,,tunggu punya tunggu,
Dyeowg pon smpai kat umah ak..Aku xlepak kt ruang tamu.
ak lepak dalam bilik..bilik aku xde lah besar mana pon.kecik je..
alat hiburan cukup sifat,,haha...
tv ada,radio ad,vcd player ada,ps 2  ada..tapi semua 2 ak xgandap sangt,,
yang ak ngadap komputer riba ak nie je,,huahua..
Sambung budak2 nak tgk cd crows zero 3 tu. peh citenya mmg xbest..byk pelakon baru..
entah pe2 entah..kawan ak 2 owg dah hanyut ke alam barzah.haha
tgh ak tgk cite crows zero 3.Pale otak dah menunjukkan bosan..
ble ak toleh member ak.member dah tido..ak pikir pe ak nak wat gan budak nie..
15minit berlalu..ak pon dapt idea nak kenakan dye.. kowg nak taw ak wat pe..tgk bwh nie




haha..jhat x ak nie,,ada je nak kenakan owg pagi2 bute,,
sumpah doe dye dah tydo..dye xsadar langsung ak kenakan dye,,huahua,,

citg  yg ak maksudkan 2..law ada yg ke-4 kompem ag terok citenye..

Jumaat, 26 Mac 2010

SAKA adalah jin yang berada di dalam tubuh manusia yang diwarisi
turun temurun yang telah sebati di dalam tubuh manusia tersebut.
Ia berlaku sama ada seseorang itu tahu atau tidak.
Jin tersebut diwarisi apabila nenek moyang mereka telah meninggal dunia.
Saka terdiri daripada jin-jin seperti hantu raya dan pelesit.

>Siapakah Yang Menjadi Sasaran?
=Sasaran saka terdiri daripada keturunan pembawa saka dan orang-orang yang dipilih oleh jin itu sendiri.

>Tanda-Tanda Orang Yang Mempunyai Saka
=Gejala Ketika Tidur
1. Susah tidur malam.
2. Mudah terjaga pada waktu malam dalam keadaan cemas dan takut.
3. Mimpi buruk dan menakutkan.
4. Mimpi melihat binatang seperti kucing, anjing, ular,serigala, tikus dan sebagainya.
5. Bunyi gigi berlaga ketika tidur.
6. Mimpi terjatuh dari tempat tinggi.
7. Berdiri dan berjalan ketika tidur.
8. Bermimpi berada di tempat yang sunyi.
9. Bermimpi berada di kawasan kotor dan kawasan perkuburan.
10. Mimpi melihat makhluk halus.
11. Mimpi melihat salib atau gereja.
12. Mimpi bertemu paderi.
13. Mimpi melihat budak kecil.
Gejala Ketika Jaga
1. Sering lalai daripada mengingati Allah S.W.T
2. Hilang ingatan (gila).
3. Lesu dan malas.
4. Rasa sakit pada sebahagian anggota badan.
5. Sakit di bahagian belakang badan terutamanya tulang belakang.
6. Lenguh sendi-sendi.
7. Melihat sesuatu yang pelik.
8. Ketumbuhan yang sukar diubati (kanser).
9. Terasa seolah-olah memijak telur atau batu di bahagian tapak kaki.
10. Mudah panik bila berhadapan dengan masalah.
11. Jiwa lemah.
12. Selalu mengantuk.
13. Mudah marah dan panas baran.

=Kesan Dan Akibat
1. Sukar mendapat zuriat.
2. Banyak berlaku perkara ganjil di dalam hidup seseorang.
3. Banyak mengidap pelbagai penyakit.
4. Tidak suka bermasyarakat.
5. Mudah sensitif dan mudah terasa.
6. Mengetahui perkara-perkara yang mustahil diketahui oleh orang lain (bisikan jin dan syaitan).
7. Selalu menangis ketika kecil dan berperangai buruk apabila dewasa.
8. Kehidupan menjadi tegang dan suram.
 hehe..
menarik x post kali nie?

Saka

Saka

Hantu dalam Islam
Dalam Islam, tidak wujudnya hantu, tetapi yang dikelaskan sebagai hantu merupakan jin yang mengganggu manusia. Setan yang juga tergolong dalam kelompok jin, dan jin dikenali sebagai mahkluk halus yang tinggal di dalam alam lain. Bagaimanapun, kumpulan jin ini boleh memasuki alam manusia. Terdapat jin yang membuat hubungan dengan manusia dan berkhidmat dengan manusia dengan matlamat menyesatkan manusia seperti merosakkan akidah dan sesama manusia. Persahabatan ini dikenali sebagai saka.
Saka merupakan merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinannya dari golongan jin/syaitan, yang dipelihara bagi tujuan memeliharakan diri. Saka ini dikatakan terdapat dalam pelbagai bentuk dan rupa. Saka ini biasanya diwarisi turun-temurun oleh waris walaupun tanpa pengetahuan mereka. Saka ini biasanya perlu dijaga dengan dijamu acak (telur, ayam panggang, pulut kuning) sesuai menurut persetujuan tuan asalnya. Biasanya pemilik saka akan memanggil saka mereka dengan pelbagai panggilan termasuk akuan, datuk, sahabat, pendamping dan lain-lain panggilan.
Saka ini perlu diwariskan kepada orang lain sebelum tuannya mati. Sekiranya tidak, pemilik saka sukar mati atau sakanya membuat onar dengan mengganggu jiran-jiran pemilik lamanya.
Pada kebiasaannya saka ini diwarisi dikalangan keluarga pemilik asal, tetapi terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa saka ini boleh diwariskan kepada kepada sesiapa saja dan cara mewariskan saka pula terdiri sama ada menerusi perbuatan seperti bersalaman atau menerusi lafaz seperti: “engkaulah sahabat aku dunia dan akhirat.”
Matlamat
Ilmu saka ini biasanya dituntut sebagai cara memelihara diri atau harta benda daripada musuh. Terdapat pelbagai jenis saka, bergantung kepada tujuan dan matlamat pemilik asal dan jenis saka/jin yang dirapati. Selain itu, ia juga boleh digunakan bagi menginyanya musuh atau orang yang dibenci pemiliknya.
Kelebihan
Saka ini boleh digunakan bagi membantu pemiliknya dalam kerja seharian, seperti bertani, memburu dll. Sebagai contoh saka telinga, membolehkan tuannya mendengar pergerakan haiwan semasa memburu.
Jenis-jenis saka
Saka merujuk kepada semua jenis jin/shaitan yang didampingi oleh seseorang dan ini termasuk:-
1. Bajang
1. Toyol
2. Polong
3. Pelesit
4. Hantu raya
5. Saka haiwan
6. Puntianak
7. Langsuir
8. Penanggal
9. Pocong
Kelemahan
• Pengamal ilmu sihir hitam atau ilmu sesat ini adalah satu perbuatan syirik dalam agama Islam.
• Saka ini akan berpindah kepada waris setelah kematian tuan asal dan saka yang tidak dipelihara dengan dijamu akan merasuk tuan barunya. Ini menimbulkan masaalah kerana tuan baru biasanya tidak mengetahui kehadiran dan kehendak saka tersebut. Semakin lama saka itu diwarisi, semakin sukar untuk membuang saka tersebut.
• Saka yang tidak diwarisi waris biasanya akan berkeliaran dan akan mengamuk dan menganggu orang sekeliling. Kebiasaannya, sekiranya waris itu seorang yang kuat semangatnya, saka itu akan berpindah kepada anak kecil siwaris tersebut.
Penghapusan
Saka biasanya sukar dihapuskan. Dengan itu saka biasanya dipujuk agar berjamu dalam satu bekas yang dikenali sebagai acak dan hanyutkan melalui sungai ke laut, atau kadang-kala saka ini diikat kepada sesuatu objek yang dianggap kekal bagi menghalang saka berkeliaran mengganggu orang ramai.
Penelitian secara ilmiah
Kemungkinan saka ini membabitkan penyakit keturunan, yang kemudiannya dikaitkan dengan saka sebagai satu cara penjelasan.
Saka

Hantu dalam Islam
Dalam Islam, tidak wujudnya hantu, tetapi yang dikelaskan sebagai hantu merupakan jin yang mengganggu manusia. Setan yang juga tergolong dalam kelompok jin, dan jin dikenali sebagai mahkluk halus yang tinggal di dalam alam lain. Bagaimanapun, kumpulan jin ini boleh memasuki alam manusia. Terdapat jin yang membuat hubungan dengan manusia dan berkhidmat dengan manusia dengan matlamat menyesatkan manusia seperti merosakkan akidah dan sesama manusia. Persahabatan ini dikenali sebagai saka.
Saka merupakan merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinannya dari golongan jin/syaitan, yang dipelihara bagi tujuan memeliharakan diri. Saka ini dikatakan terdapat dalam pelbagai bentuk dan rupa. Saka ini biasanya diwarisi turun-temurun oleh waris walaupun tanpa pengetahuan mereka. Saka ini biasanya perlu dijaga dengan dijamu acak (telur, ayam panggang, pulut kuning) sesuai menurut persetujuan tuan asalnya. Biasanya pemilik saka akan memanggil saka mereka dengan pelbagai panggilan termasuk akuan, datuk, sahabat, pendamping dan lain-lain panggilan.
Saka ini perlu diwariskan kepada orang lain sebelum tuannya mati. Sekiranya tidak, pemilik saka sukar mati atau sakanya membuat onar dengan mengganggu jiran-jiran pemilik lamanya.
Pada kebiasaannya saka ini diwarisi dikalangan keluarga pemilik asal, tetapi terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa saka ini boleh diwariskan kepada kepada sesiapa saja dan cara mewariskan saka pula terdiri sama ada menerusi perbuatan seperti bersalaman atau menerusi lafaz seperti: “engkaulah sahabat aku dunia dan akhirat.”
Matlamat
Ilmu saka ini biasanya dituntut sebagai cara memelihara diri atau harta benda daripada musuh. Terdapat pelbagai jenis saka, bergantung kepada tujuan dan matlamat pemilik asal dan jenis saka/jin yang dirapati. Selain itu, ia juga boleh digunakan bagi menginyanya musuh atau orang yang dibenci pemiliknya.
Kelebihan
Saka ini boleh digunakan bagi membantu pemiliknya dalam kerja seharian, seperti bertani, memburu dll. Sebagai contoh saka telinga, membolehkan tuannya mendengar pergerakan haiwan semasa memburu.
Jenis-jenis saka
Saka merujuk kepada semua jenis jin/shaitan yang didampingi oleh seseorang dan ini termasuk:-
1. Bajang
1. Toyol
2. Polong
3. Pelesit
4. Hantu raya
5. Saka haiwan
6. Puntianak
7. Langsuir
8. Penanggal
9. Pocong
Kelemahan
• Pengamal ilmu sihir hitam atau ilmu sesat ini adalah satu perbuatan syirik dalam agama Islam.
• Saka ini akan berpindah kepada waris setelah kematian tuan asal dan saka yang tidak dipelihara dengan dijamu akan merasuk tuan barunya. Ini menimbulkan masaalah kerana tuan baru biasanya tidak mengetahui kehadiran dan kehendak saka tersebut. Semakin lama saka itu diwarisi, semakin sukar untuk membuang saka tersebut.
• Saka yang tidak diwarisi waris biasanya akan berkeliaran dan akan mengamuk dan menganggu orang sekeliling. Kebiasaannya, sekiranya waris itu seorang yang kuat semangatnya, saka itu akan berpindah kepada anak kecil siwaris tersebut.
Penghapusan
Saka biasanya sukar dihapuskan. Dengan itu saka biasanya dipujuk agar berjamu dalam satu bekas yang dikenali sebagai acak dan hanyutkan melalui sungai ke laut, atau kadang-kala saka ini diikat kepada sesuatu objek yang dianggap kekal bagi menghalang saka berkeliaran mengganggu orang ramai.
Penelitian secara ilmiah
Kemungkinan saka ini membabitkan penyakit keturunan, yang kemudiannya dikaitkan dengan saka sebagai satu cara penjelasan.

Selasa, 23 Mac 2010

korea

Aish..aku betol2 xpaham...
knp kaum perempuan melayu suka sangat cerita korea,,
best sangat kew?(entahlah)
handsome ke?(mmg handsome,,huhu)
kaya sangat ke?(kaya kot)
besar sangat ke kenderaan  dye?(beso kot)
ha! sebut kenderaan yg dyeowg bawak  nie,,
aku tahu artis2 korea bawak kenderaan pe..
korang nak taw dyeowg bawak ape..
dye owg mesti lah bawak bas,,
korang nak tahu sabab pe ak ckp dye bwk bas?
sebab dyekan ramai awek..
mestilah kena bawak bas,,
kalau bawak kerate mana lah muat awek dye yang ramai..
(BETOL KE TIDAK ALASAN AKU INI?)

Isnin, 22 Mac 2010

nasihat yang tak sebarapa

Aku tak tahu nak post ape kali nie,sebab otak aku blur.haha.. Otak pon boley blur.Ape lah east nie,huhu
korang  semua yang bace blog aku nie manusiakan?
so korang mesti ada perasaan.ape-ape perasaan yang sekutu dengannye,hehe.

aku nak tye korang,korang mesti ada kawan rapatkan?.haha jawab2!!
ak nak pesan dkat korang..berkawan jgn terlalu rapat..nak taw sbb ape?
sbab kawan boley makan hati kawan,,haha.. korang paham maksud akukan?

so korang nilaikanlah sendiri,, Oh ye,,kalau dah singgah blog yang xseberapa nie,,
tinggal2kanlah kesan,,he3..ngada2 east nie,,
ak bukan ape nak jgk taw ada x owg sudi bace blog ak yg xseberapa nie,,he3

Jumaat, 19 Mac 2010

Nama-nama pelakon Crows Zero

Crows Zero II

UMP sedang di musim peperiksaan akhir, otak-otak siswa langsungnya harus berada di prestasi puncak bergelombang Beta.

Menurut Herbert Krugman (1969) aktiviti menonton TV (atau sendiri ku borong menonton filem di PC) boleh merendahkan gelombang otak kepada gelombang Alfa.
Ini mungkin menjelaskan kebingunganku: bagaimana di separa sedar tanganku membawa tetikus menghampiri folder movies, double click, Crows Zero II, dan double click.
Otakku mahu bergelombang alfa.
Crows Zero II
Pada yang belum menonton sequel pertama, Crows Zero menceritakan sekolah lelaki Suzuran, sekolah gangster tanpa sekilas bayangan pendidikan dan buku teksnya adalah buku lima: pukul, dan sepak terajang, pukul dan sepak terajang.
.
Serba ringkasnya,anda akan melihat make-up pelakon kebanyakan masa: lebam-lebam, luka dan calar, kostum pakaian pula: rabak, koyak dan kelihatan berdarah sana sini.
Jika sequel pertama memaparkan Genji (seorang anak kepada kepala Yakuza) mendaftar ke sekolah Suzuran dan usahanya menguasai sekolah gangster terkemuka itu.
Crows Zero II menceritakan pula pertembungan Suzuran dan sebuah lagi sekolah yang silibus utamanya juga adalah gaduh dan bertumbuk iaitu Housen.
Housen dan Suzuran sudah lama bermusuh atas satu insiden pembunuhan dalam pergaduhan (syarat bergaduh sebenarnya adalah tidak boleh membunuh).
.
Luka lama kembali berdarah angkara sikap terburu-buru Genji yang kini mengepalai Suzuran tanpa beliau sedari melanggari perjanjian gencatan buku lima antara Housen dan Suzuran.
Kemuncak filem ini adalah di babak pertarungan antara ketua Suzuran dan Housen- Takuya Genji dan Narumi Taiga di bumbung sekolah.
Tragedi lama hampir berulang kembali apabila Taiga di ambang kekalahan dan seorang pengikut rendah, Washio cuba menikam Genji dengan pisau belati.
.
Namun Washio sempat dihalang oleh Makio dan Taiga sendiri.
Taiga dan Genji terus bertarung secara adil.
Dalam kepala aku membayangkan pertembungan sekolah Housen dan Suzuran umpama simbolik pertembungan antara sekolah pemikiran. Dua sekolah pemikiran yang berkelahi tapi asas bangunan sekolah yang didirikan sudah lama runtuh, yang dipertahankan cuma jasad bangunan yang mati tanpa nilai-nilai budi yang dijunjung.
.
Sebaliknya terulung, terkuat dan superioriti yang menjadi frasa major kamus hala tuju penuntut Suzuran dan Housen.
Sejarah pernah mencatatkan perkelahian antara agamawan kaum muda dan kaum tua. Kini seperti Housen dan Suzuran riak-riak luka lama untuk kembali berdarah di tanah air kian terasa.
Ramai yang kurang selesa dengan Dr. Asri , namun seperti Crows Zero ada watak Taiga dan Genji, biarkan kepala dengan kepala. Tidak wajar kita beremosi Washio, langsung dengan apa cara cuba memenangkan hati sendiri.
.
Suatu masa dahulu Shih Huang Ti, demi kekuasaan dan kepentingan memerangi pemikiran confusius, buku-buku dan kitab-kitabnya langsung dibakar justeru mempertahankan status quonya sebagai maharaja.
Berbeza namanya agamawan, khilafnya rahmat, sengketanya murni, kata terkandung budi, debat bepekerti. Tanpa perlu disorak-sorak jiwanya, ilmu tercanang bertujuan membawa diri mendekati kebenaran mendekati Tuhan.
.
Alamak terjauh sudah,nak tahu lebih lanjut lihat lah sendiri,
sekarang aku menunggu yang ke3. . .

terpengaruh

Aku xtahu lah nak post ape...sebenarnye ak tergerak hati nak wat dari kawan aku,
aku tengok mcm best jew..itu yg tangan nie mula gatal daftar blogger..hahaha..
ak malas lah nak taip panjang pasal diri ak..kalau korg nak taw sal ak cri lah ak kat FB

Khamis, 18 Mac 2010

salam perkenalan

ak baru nak mulakan benda nie,,so ak xtaw sgt lorh,,,
nie permulaan hidup ak,,